VIŠJA SILA

REŽIJA: RUBEN ÖSTLUND

»Östlund je ustvaril najboljšo farso na snegu po Izžarevanju /…/ in najboljši švedski film o zakonu po … Prizorih iz zakonskega življenja.« - Adam Nayman, Cinema Scope– Jonathan Rosenbaum, The Chicago Reader

Mlada švedska družina preživlja kratke počitnice v Francoskih Alpah. Sonce sije, smučišče je čudovito in oče ima končno čas za otroka. Med kosilom na terasi restavracije pa silovit plaz nenadoma vse obrne na glavo. Izkaže se, da je šlo za lažen preplah, a očetova impulzivna in nepričakovana reakcija do temeljev pretrese svet te na videz popolne družine.

Film provokativnega švedskega režiserja Rubena Östlunda z neprizanesljivim humorjem postavlja pod vprašaj vlogo moškega v sodobni družini. Senzacija festivala v Cannesu in dobitnik velike nagrade žirije v sklopu Posebni pogled ter močan kandidat za oskarja za najboljši tujejezični film.

podatki o filmu

Coproduction Office predstavlja film FORCE MAJEURE
scenarij in režija Ruben Östlund
kamera Fredrik Wenzel
montaža Ruben Östlund, Jacob Secher Schulsinger
glasba Ola Flottum
produkcija 2014, Erik Hemmendorff, Marie Kjellson, Philippe Bober
glavne vloge: Johannes Bah Kuhnke (Tomas), Lisa Loven Kongsli (Ebba), Clara Wettergren (Vera), Vincent Wettergren (Harry), Kristofer Hivju (Mats), Fanni Metelius (Fannio)

izvorni jezik: švedski, angleški; podnaslovljen v slovenščino; dolžina: 118 minut; format slike: 16:9; format zvoka: Dolby Digital 5.1; regija 2; DVD-Pal BARVNI