Punčka

Petite fille
Režija: Sébastien Lifshitz
Francija, Danska/France, Denmark, 2020

Obrazložitev žirije Festivala dokumentarnega filma

Dokumentarni film v režiji Sébastiena Lifshitza je tenkočutna in poglobljena študija stiske transspolne osebe, ki se sooča z občutenjem razkola med njenim biološkim spolom in spolom, s katerim se pri svojem bivanju identificira. Stiska je še posebej grozljiva zaradi dejstva, da gre za osemletnega otroka, majhno deklico, ki se sooča z nasilnim zavračanjem okolice, da bi sprejela njeno drugačnost. Na srečo deklico podpira družina, v prvi vrsti njena borbena mama, ki premaga lastne dvome, da bi hčerino srečo postavila na prvo mesto.

Z odlično fotografijo film naslika zelo ganljiv portret deklice, ki jo z vso občutljivostjo kamere opazuje v otroških igrah, ki se jih igra, in med plesnimi tečaji, obenem pa daje besedo njeni mami, ki počasi razkriva vsakodnevno resničnost, ki je povezana s tem, ali ima njen otrok pravico biti srečen ali ne.

Film se nas je globoko dotaknil. S svojo močno sporočilnostjo je zarezal v naša gledalska srca in tako mu podeljujemo letošnjo nagrado Amnesty International.