ATLAS PTIC

REŽIJA: OLMO OMERZU

»Atlas ptic /…/ se začne kot detektivka, a je mnogo več kot to. Je duhovita in pronicljiva študija odnosov, vzgibov in vrednot neke generacije. Detektivka, prepredena z eksistencializmom in kančkom nadrealizma /…/.« - Tina Lešničar, Delo

Ostareli lastnik večmilijonskega družinskega podjetja je vse življenje posvetil delu, zato ne more le mirno sedeti, ko z računa izgine velikanska vsota denarja. Toda kaj naj stori, ko računovodkinje ni več na spregled? Morda pa resnico pozna grški zbor ptic, ki se oglaša nekje v krošnjah dreves?

Na Češkem živeči slovenski režiser Olmo Omerzu (Družinski film, Zimske muhe) z nežno ironijo pripoveduje zgodbo o uspešnem podjetniku, ki postopno izgublja nadzor nad lastnim življenjem. Premiera v glavnem tekmovalnem programu festivala v Karlovih Varih.

Zgodba o ljubezni, hrepenenju in osamljenosti v dobi družabnih medijev. Juliette Binoche v vlogi ženske, ujete med fantazijo in resničnost.

podatki o filmu

Atlas ptic
Atlas ptáků
Češka/Slovenija/Slovaška, 2021, barvni, 93 minut

režija Olmo Omerzu
scenarij Olmo Omerzu, Petr Pýcha
fotografija Lukáš Milota
montaža Jana Vlčková
glasba Monika Omerzu Midriaková
zvok Pavel Rejholec
producent Jiří Konečný
produkcija endorfilm
koproducenti Rok Biček, Ivan Ostrochovský, Helene Mitjavile
koprodukcija Cvinger film, Punkchart films, Češka televizija, Melocoton Films
igrajo Miroslav Donutil, Alena Mihulová, Martin Pechlát, Eliška Křenková, Vojtěch Kotek, Pavla Beretová
festivali, nagrade Karlovi Vari (svetovna premiera v glavnem tekmovalnem programu); São Paulo; Cottbus; Liffe; devet nominacij za nagrado češki lev Češke filmske in televizijske akademije, tudi za najboljši celovečerec in režijo