NENAVADNA DOGODIVŠČINA

o filmu

NENAVADNA DOGODIVŠČINA

Devetletni Kalli živi z mamo v predmestju Rejkjavika. Je bister fantič, ki vsakdan najraje preživlja v svetu imaginarnih likov, obdan z najnovejšimi tehnološkimi igračami. Po težavnem obdobju v šoli ga mama pošlje na počitnice k očetu in njegovi novi družini, ki živi na osamljenem severu Islandije. Pričakajo ga čudaška polsestra Ellen, ki se pogovarja z duhovi, visoko noseča mačeha in snežni zameti. Ko oče odpelje mačeho v porodnišnico, s polsestro ostaneta sama v hiši. In kot da to ne bi bilo dovolj, se pokvari še telefonsko omrežje. Kalli se odloči, da jo bo popihal domov, toda odhod mu prepreči snežni vihar. Prične se razburljiva pustolovščina v naravi, v kateri se Kalli sooči s snegom in zameti, s polarnim medvedom, z duhom dečka, ki ostal zamrznjen v ledu, in še s čim.

Film je pristna družinska pustolovščina, v ospredju katere je odlična in napeta zgodba.
Posnet je na čudovitih lokacijah zasnežene Islandije.

nagrade

Cinekid Amsterdam, Chicago International Film Festival,
London International Film Festival for Children, 11th Olympia International Film Festival for Children & Young people, CIFEJ Jury Awards at the Kristiansand International Children's Film Festival

NAGRADNA IGRA

Gledalci, ki si bodo ogledali film Nenavadna dogodivščina od 18. decembra do 10. januarja v ljubljanskem KINODVORU, lahko sodelujejo v nagradni igri in se potegujejo za družinski paket sezonskih smučarskih vozovnic za smučišče SKI BOR – Abeceda zimskih radosti v Črnem Vrhu nad Idrijo. Ob prvem obisku smučišča bodo vsi družinski člani pogoščeni s pojedino SKI BOR PIZZA po lastnem izboru. Nagrade bo Kinodvor podelil trem družinam, ki bodo izžrebane 11. januarja 2010. – SREČNO!

napovednik

Za prikazovanje napovednika potrebujete Quicktime Plug-In.

fotografije

podatki o filmu

NENAVADNA DOGODIVŠČINA

  (Duggholufólkið)
  Islandija, 2007, 35mm, barvni, 1:2.35, 83 minut
  režija Ari Kristinsson
  scenarij Ari Kristinsson
  fotografija Kjell Vassdal
  montaža Elísabet Rónaldsdóttir
  glasba Øistein Boassen
  produkcija Taka Film Production
  igrajo Bergþór Þorvaldsson, Þórdís Hulda Árnadóttir, Árni Beinteinn Árnason, Brynhildur Guðjónsdóttir, Erlendur Eiríksson, Margrét Vilhjálmsdóttir, Magnús Ólafsson, Margrét Ákadóttir, Steinn Ármann Magnússon, Bryndís Sæunn Sigríður Gunnlaugsdóttir

o avtorju

Ari Kristinsson (rojen l. 1951) je dolgoletni in vsestranski islandski filmski ustvarjalec. Kot režiser in scenarist je podpisan pod mnoge islandske celovečerne in televizijske filme. Pogosto je sodeloval tudi z drugimi režiserji kot direktor fotografije, med drugim tudi s Fridrikom Thorom Fridrikssonom pri njegovem filmu Children of Nature, ki je bil leta 2003 nominiran za tujejezičnega oskarja. Kristinsson je leta 2000 ustanovil svojo produkcijsko hišo Taka Film Production in pod njenim okriljem je nastal njegov zadnji celovečerni film, Nenavadna dogodivščina

iz prve roke
V Islandiji so miti in pripovedke pomemben del kulture. Pogosto so tudi grozljivi. V mojem filmu bi otroke moral spreletavati srh. Obenem pa jim skušam pokazati, kako ga lahko premagamo. Gre za nekakšen poduk: poglej, duh te ne bo vznemiril, če mu tega ne dovoliš!

Na Islandiji sestavljene družine niso nič posebnega. Ta tema je zato zelo pogosta in o njej se je z otroki vredno pogovarjati. Hotel sem prikazati, kako zelo napeti so lahko odnosi med posameznimi člani družine v takih razmerjih. Tudi sam sem odraščal v taki sestavljeni družini, tako da večina mojih zamisli izhaja iz osebne izkušnje.

V času snemanja je bilo na Islandiji zgolj minus 10 stopinj. Če smo hoteli imeti dovolj snega za snemanje, smo morali stvari včasih napihniti: uporabili smo belo vato iz otroških plenic ali pa nam je moral pomagati računalnik.

prikazovanje filma so podprli

skibor.jpg